Positiva nyheter


Ofta skrivs det bara när det hänt något dåligt, men nu fick vi positiva nyheter!

Vi var med Yoshi på Ultuna igår för en ultraljudsundersökning av hjärtat då han hade blåsljud på hjärtat vid senaste hälsokollen.

Men det visade sig att det vara falskt larm, han blev förklarad hjärtfrisk! Så blåsljudet var garanterat stressrelaterat. Det har varit mycket bygg och oljud i lägenhetshuset det senaste året så det kan ha påverkat honom. Så nu är vi glada och kan planera in tandrengöringen vi skjutit på då vi inte ville söva innan vi visste säkert att han var frisk! Jag borstar tänderna på kissarna varje dag, men tandsten är svårt att undvika för vissa – vet själv hur det är med mina tänder 😁 Jag fick en del tips från veterinären om tandvård med mera som jag kan dela med mig av i ett senare inlägg.

Bakgrund: Yoshi adopterades från Uppsala katthem för 8 år sedan ihop med sin brorsa Chester (tidigare hette de Pierre och Bronislaw – hela kullen namngavs efter antropologer) och jag rekommenderar alla ett besök dit för att adoptera en ny familjemedlem, bästa beslutet jag tagit ❤️

Sju sätt att hantera stress och oro i vardagen

Stress och oro är två av de vanligaste problemen som människor upplever i dagens samhälle. Oavsett om det är på jobbet, i skolan eller i våra privata liv, kan de kännas överväldigande och påverka vår hälsa och välbefinnande. Men det finns sätt att hantera stress och oro i vardagen, och här är sju tips för att hjälpa dig komma igång nu innan julstressen.

  1. Prioritera sömn: En av de enklaste och viktigaste sakerna du kan göra för att hantera stress och oro är att prioritera sömn. Försök att få minst 7-8 timmars sömn varje natt och se till att du skapar en avkopplande sömnmiljö, som till exempel att undvika elektroniska enheter en timme före sänggåendet – ett svalt sovrum med få synintryck (mindre prylar) underlättar ockdå.
  2. Ta hand om din kropp: En annan viktig faktor för att hantera stress och oro är att ta hand om din kropp. Detta inkluderar regelbunden träning, hälsosam kost och att dricka tillräckligt med vatten. Att ta hand om din kropp kan bidra till att minska stressnivåerna och ge dig mer energi och motivation.
  3. Praktisera mindfulness: Mindfulness är en teknik som involverar att vara medveten om nuet och att vara närvarande i ögonblicket. Detta kan bidra till att minska stress och oro genom att fokusera på dina andetag eller på omgivningen runt omkring dig. Tänk mindre på vad du ska göra senare, gör klart det du håller på med innan du börjar tänka på nästa punkt på “Att göra”-listan.
  4. Skapa rutiner: Att skapa rutiner kan hjälpa till att minska stress och oro genom att skapa struktur och ordning i din vardag. Det kan också bidra till att skapa en känsla av trygghet och kontroll. Det är inte fel att göra eller äta samma sak varje dag för att underlätta för hjärnan, att planera in olika saker/mat varje dag blir lätt ett stressmoment om man har mycket annat på gång i just då.
  5. Ta tid för avkoppling: Att ta tid för avkoppling och att göra saker du tycker om kan bidra till att minska stress och oro. Det kan vara att läsa en bok, lyssna på musik eller att tillbringa tid med vänner och familj. Prioritera dig själv före sånt som du tror att du måste göra för att att alla du känner gör det.
  6. Begränsa tid på sociala medier: Sociala medier kan vara en stor källa till stress och oro, så det kan vara till hjälp att begränsa din tid på dessa plattformar om du inte jobbar med det. Försök att skapa en balans mellan din tid på sociala medier och andra aktiviteter, det finns appar som tidsinställer inlägg, så kan du göra annat. Och sätt en timer om du “måste” skrolla runt i flödet på Instagram/Tiktok. Lägg ner när tiden är slut.
  7. Sök hjälp om det behövs: Om du upplever svår stress eller oro, tveka inte att söka hjälp. Det kan vara att prata med en vän eller familjemedlem, eller att söka professionell hjälp från en läkare eller psykolog. Eller be om hjälp för att få klart alla vardagssysslor. Om bördan minskar så kan även stressen och oron minska.

Att hantera stress och oro kan vara utmanande, men det finns sätt att göra det på. Genom att prioritera sömn, ta hand om din kropp, praktisera mindfulness, skapa rutiner, ta tid för avkoppling, begränsa tid på sociala medier och söka hjälp om det behövs, kan du ta kontroll över din hälsa och välbefinnande. Det är lättare sagt än gjort, men bättre att försöka än att bara gå runt och må dåligt hela tiden.