150811-04

Den här gjorde jag till älsklingen igår, då han föredrar mer paj och mindre bär så får han mindre blåbär i sin än det jag har i min. Försöker alltid att göra paj så enkelt som möjligt och jag föredrar att inte använda havregryn som gör den för mastig i min mening. Egentligen så tycker jag att själva degen är godare än pajen, men det blir lite konstigt med pajdeg, blåbär och vaniljsås till dessert…

Blåbärspaj

  • 2 st små pajer
  • 150 g Smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 200 g färska blåbär
  • 1. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och socker.
  • 2. Arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
  • 3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  • 4. Sätt ugnen på 200 grader.
  • 5. Klä ett pajskal med cirka 2/3 av degen.
  • 6. Ha i blåbären. Om ni använder frysta bär (trots mitt recept ovan) så pudra på potatismjöl innan ni avslutar med resten av smuldegen.
  • 7. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  • 8. Servera med äkta vaniljsås.

Du kanske även gillar