Idag ska jag, som ni redan vet, åka lite båt 😛 Men jag har lagt in några tidsinställda inlägg för idag, sen blir det tomt i bloggen till på torsdag – om jag inte lyckas blogga med mobilen det vill säga 😉
Kardemummamuffins
ca 12 st
2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk krossad kardemumma
½ dl smält eller flytande smör
1 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel, malen
1½ tsk bakpulver
1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
2. Häll i smör och fil.
3. Blanda mjölet, kardemumman, kanelen samt bakpulvret i en separat bunke och ha sedan ner det ihop med det andra.
4. Ställ 12 muffinsformar på en plåt och fördela smeten i dem. Sätt in plåten i mitten av ugnen (200 grader) och grädda i 10-12 min – vill man inte ha torra muffins så ska de knappt vara guldbruna när man tar ut dem. Låt dem sedan svalna på galler under en kökshandduk.
Kardemummarutor
ca 30 st
150 g smör
½ dl strösocker
2 tsk krossad kardemumma
3½-4 dl vetemjöl
Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
1. Rör smör och socker vitt och poröst.
2. Tillsätt kardemumma och mjöl, rör till en jämn smet/deg.
3. Klä en långpanna, 26×35 cm, med bakplåtspapper.
4. Bred ut smeten/degen jämnt i långpannan. Grädda i 200 grader, mitt i ugnen ca 12 min.
5. Skär den varma kakan i rutor. Låt svalna.
6. Köp färdig glasyr eller gör den själv genom att röra ut vattnet droppvis i florsockret till en trögflytande glasyr. Ringla den över kakorna.