Hamburgare med hemgjorda pommes
2-4 Portioner
Ingredienser:
Hamburgaren
400 g köttfärs, nymalen
0.5 st vitlöksklyfta
1 st äggula
1 msk vispgrädde
1 tsk dijonsenap
0.5 tsk chilisås
flingsalt
svartpeppar
olivolja, till stekning
4 st hamburgerbröd (vi använde frallor)
2 st stora salladsblad
1 st tomat
1 st gul lök
Zeta parmesanost
ev. ketchup el. tomatsås
Pommes
4 st potatisar
olivolja
flingsalt
peppar
Pommes
1. Tvätta potatisen, skala dem och skär dem i stavar till pommes frites.
2. Sprid sedan ut dem på en oljad plåt. Ringla över olivolja, salta och blanda noga.
3. Rosta i ugnen, cirka 40 minuter.
Hamburgare
4. Blanda färsen med riven vitlök, äggula, vispgrädde, dijonsenap, chilisås, salt och svartpeppar.
5. Forma färsen till 4 små burgare och stek dem i en het stekpanna i cirka 3 minuter på varje sida.
6. Stek dem färdigt i ugnen tillsammans med pommes i cirka 7–8 minuter för rosa/medium.
Servering
7. Riv parmesanost ovanpå varje hamburgare och låt burgarna vila lite på en tallrik medan du steker bröden.
8. Ringla lite olivolja på snittytorna på hamburgerbröden och salta med flingsalt innan du steker dem.
9. Stek den gula löken tills den mjuknat. Lägg ett salladsblad på bottenbrödet. Lägg på burgaren, skivad tomat och den stekta löken och bröd plus den eventuella ketchupen/tomatsåsen.
10. Servera med hemgjorda pommes – som vi även pepprade ganska ordentligt…
Originalreceptet: Leilas New Mexico burger.